ESZA
 
Családi nap

Családi nap I-III.

Custom Image

Időpont: 2019. szeptember 4.

Résztvevők: súlyosan, halmozottan sérült tanulók és családtagjaik

A fejlesztő nevelés-oktatás a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekeknek, fiataloknak nyújt iskolai keretek között képzési, fejlesztési lehetőséget 6 éves kortól 23 éves korig, ezzel biztosítva a közoktatásban való részvételt. A közvetlen intézményi fejlesztést, több intézményen kívüli tevékenységgel is kiegészítjük, ezzel is segítve a többségi társadalomba történő integrálás folyamatát.

Az érzelmileg is terhelt szülők feltöltődése érdekében szerveztük ezen programunkat, melyen szülők, gyerekek és gyógypedagógusok vettek részt.

Tanévindító családi napot tartottunk egy napsütéses péntek délután a hatvani Vadászháznál, a Görbeéri (Sóderos) horgásztó mellett.

Reggel 9-kor találkoztunk. Egy bemelegítő kerekezés után (ki kétkeréken, ki négykeréken), ahol megnéztük a táj őszi szépségeit nekiláttunk az ebéd főzéséhez.

Közben beszélgettünk, felelevenítettünk régi storykat, és előrevetítettük jövendő céljainkat, kiemelt figyelmet szentelve a szülők mentálhigiénéjére.

Az ebéd nagyon finom volt, a délutáni zenehallgatás, labdázás, tollasozás derített még jobb kedvre minket.

Élményekkel gazdagodva fejeztük be a napot.

Galéria
Custom Image

Megvalósítás ideje: 2021. szeptember 21.

2021. szeptember 21-én családi napot tartottuk Gyöngyösön az utazó gyógypedagógusok által ellátott SNI-s tanulók és szüleik részére.

A programban részt vett:

  • 32 fő SNI-s gyermek, ebből lány 9 fő,
  • 32 fő szülő, családtagok, valamint az intézmény gyógypedagógusai, érdeklődők

Az esemény megszervezésével célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmi integráció lehetőségekeire, eszközeire és szükségességére nemcsak osztálytermi szinten. A program célja volt a fogyatékos gyermekek elfogadásának elősegítése, szülőknek szakmai támasz nyújtása. Elsősorban az érzelmileg is terhelt szülők feltöltődése érdekében szerveztük a programokat, valamint a szülők, gyermekek és pedagógusok számára aktív, közösen eltöltött szabadidős tevékenyéggel segítettük a feltöltődést.

A nap folyamán több szálon futottak a programok. Volt felnőtteknek szóló előadás és gyerekeknek koncert illetve „játszóudvar”.

Reggel köszöntöttük a megjelenteket és ismertettük a rendezvény programját.

A gyermekek azonnal birtokba vették a területet: kipróbálták a népi játszóházat, a kézműves sarkot, az arcfestést. Nagy sikert aratott a légvár is. A pedagógusok irányításával a fejlesztő játékok, valamint a szórakoztató programok, mozgásos tevékenységek egész nap elérhetőek voltak számukra.

A délelőtt folyamán a szülők számára előadásokat tartottunk, ahol az autizmus és magatartási zavarok, illetve az étkezési zavarok volt a téma. A szülők kérdezhettek az előadótól, így interaktívvá téve a kommunikációt. Az előadó készséggel válaszolt a szülők kérdéseire. Egyedi problémáikkal a tréninget követően az előadót, illetve a helyszínen folyamatosan elérhető kollégáinkat is kereshették.

A közös ebédet követően kezdődött a gyermekek számára a Palinta társulat interaktív előadása, amely nagy sikert aratott a gyermekek és kísérőik körében.

A zenés előadás során nem volt hiány a nevetésben, a táncban, közös zenélésben sem. Jó hangulatban és gyorsan eltelt az idő, a mosolygós gyermeki és szülői arcok között elmerülve jó volt látni, hogy tanulóink a hosszú karanténos időszak után újra együtt tudnak szórakozni, zenélni, táncolni.

A vattacukor, popcorn volt a nap fénypontja a gyerekeknek. Többen még nem fogyasztottak ilyet, volt, aki nem látott még. Néhány gyermek kért repetát is. Jó volt látni, az örömöt a gyermekek arcán, amikor megkapták a vattacukrot.

Összességében egy nagyon tartalmas, érdekes programokkal teli napot zárhattunk mindenki megelégedésére.

Galéria
Custom Image

Megvalósítás ideje: 2021. szeptember 24.

Helyszín: Hatvan, Nagy Endre Rendezvényterem

Résztvevők: Utazó gyógypedagógiai hálózat által ellátott SNI-s gyermeke

2021. szeptember 24-én került megszervezésre az Családi nap a Lesznaival címet viselő, iskolánk által ellátott családoknak szóló program.

Az esemény megszervezésével célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmi integráció lehetőségekeire, eszközeire és szükségességére nemcsak osztálytermi szinten.

Az esemény reggelén köszöntöttük a megjelenteket és ismertettük a rendezvény programját.

A gyermekek azonnal birtokba vették a területet: kipróbálták a népi játszóházat, a kézműves sarkot, az arcfestést. Nagy sikert aratott a légvár is. A pedagógusok irányításával a fejlesztő játékok, valamint a szórakoztató programok, mozgásos tevékenységek egész nap elérhetőek voltak a z érdeklődők számára.

Később a Palinta Együttes szórakoztatta a nézőközönséget. Az énekes, táncos interaktív produkció nagy sikert aratott a gyermekek és kísérőik körében.

A program keretében a szülők számára Szülőtréninget tartottunk. Szőke Melinda gyógypedagógus – konduktor tartott előadást a speciális szükségletű serdülők, fiatalok helyzetéről, és az ebben a korban szükséges szülői, gyógypedagógiai és iskolai tennivalókról.

Majd egy édesanya mesélte el életünknek történetét, lehetőségeit és nehézségeit sajátos nevelési igényű fiával kapcsolatosan.

Az előadó készséggel válaszolt a szülők kérdéseire. Egyedi problémáikkal a tréninget követően az előadót, illetve a helyszínen folyamatosan elérhető kollégáinkat is kereshették.

13:00 óra körül szendvicsebédet fogyaszthattak el a részt vevő családok.

Ezt követően a Pa-dö-dő együttes fergeteges koncertje mindenkit megmozgatott, majd további játék után hazamentek a családok.

Egy igazán jó hangulatú, vidám rendezvényen vehettek részt az oda érkező vendégek. A mosolygó arcokat látva és a szülők visszajelzéseiből, biztatásából azt a tényt szűrhettük le, hogy mindenki elégedett volt.

Galéria